Melkveebedrijf Erk Dairy

In 1982 begonnen Gerrit en Johanna den Brok het melkveebedrijf in een toen nog kaal Flevoland. In Brabant hadden zij een melkveebedrijf maar de verkaveling liet veel te wensen over. Het was een onvergetelijke en geweldige ervaring om een kale kavel in Zuidelijk Flevoland toegewezen te krijgen. Alles moest nog geregeld worden. 

 

Het waren heel drukke tijden met veel overleg, rekenwerk en veel bezichtigen om zo het huis en de stallen zelf te kunnen ontwerpen. Het gezin met drie kinderen leefde eerst in de garage omdat het huis pas in 1983 klaar was. Er was een enorm gevoel van saamhorigheid omdat zoveel bedrijven een nieuwe start maakten in het toen nog kale Flevoland. Het was heel vanzelfsprekend elkaar te helpen. Iedereen leverde een bijdrage aan het opbouwen van school en het sport- en verenigingsleven. De eerste jaren waren er op het bedrijf jaarlijks wel 20 excursies van mensen uit allerlei landen.  

 

Vanuit Brabant waren 60 roodbonte koeien meegekomen. De eerste jaren is geprobeerd aan beweiding te doen. Alle adviseurs en trucs ten spijt; de koeien stonden alleen maar bij het hek te wachten tot ze naar binnen mochten en gaven weinig melk. Dit komt mede door de vele kwelplekken op ons land, hier zo vlak achter de dijk. De dames staan nu continu op stal, waar zij goed verzorgd kunnen worden. 

 

Het bedrijf is inmiddels omgeschakeld naar Holstein-koeien en heeft vele koeien die 100.000kg melk hebben gegeven. Ook zijn er 2 koeien die 10.000 kg melkvet en eiwit hebben gehaald. Zoals de 13 jarige Lona.  


In 2010 is met een biogas- en drooginstallatie een tweede tak gecreëerd. Daarmee word stroom opgewekt voor circa 1800 huishoudens. 

 

Na een lange en plezierige samenwerking hebben Gerrit en Johanna het bedrijf in 2018 overgedragen aan hun zoon Joep, die van jongs af aan meehielp op de boerderij. Samen met zijn vrouw Carolien, die inmiddels volledig thuis werkt, en de drie kinderen Marjolein, Joost en Juriën, is Joep 24/7 druk met het reilen en zeilen op de boerderij. Samen met de medewerkers en stagiaires, die al even gek op koeien zijn. 

 

Sinds oktober 2018 worden de koeien met twee melkrobots gemolken. Na een flinke verbouwing zijn de robots in maart 2019 verplaatst van de tijdelijke opstelling op de voergang naar hun definitieve plek in het ‘hart’ van de stal. Een flinke omschakeling voor de koeien én voor de boer! 

 

‘Samen de mouwen opstropen, samen met de beentjes omhoog’ is een van de motto’s van het bedrijf. Wij hopen dat u ervan mee geniet. Bedankt voor uw belangstelling!